søndag 15. juli 2007

Muhammedbråk

Truet av nytt Muhammedbråk

Danske muslimer krever unnskyldning fra Jyllandsposten. Hvis ikke reiser nye provokatører til Midtøsten.

Av NTB

Publisert 13.07.2007

Meldingen kommer samme dag som det innvandrerkritiske Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard ble frifunnet av retten i Lyngby for å ha brukt ordet «landsforræderi» om de danske muslimenes kampanje i utlandet under den forrige krisen.

Det er gruppen Islamisk Trossamfund som nekter å godta at krisen om de tolv Muhammed-tegningene nå behandles som et tilbakelagt kapittel, skriver Jyllands-Posten.

Uten unnskyldning eller en seier i retten mener trossamfunnet at historien er som en fortelling uten punktum. Trossamfunnet er klar til å sende en ny delegasjon til Midtøsten hvis man verken får en beklagelse eller en rettslig seier. Denne gangen vil man be om en fatwa mot avisen, opplyser trossamfunnet. En fatwa er en erklæring fra en muslimsk rettslærd.

Ingen til ansvar

– Ingen er stilt til ansvar for hånet av vår profet. Derfor har vi ikke annet valg enn å be om en fatwa, sier talsmann Kasem Ahmad til Jyllands-Posten.

Han får støtte av trossamfunnets imam, Mostafa Chendid.

Selv om Islamisk Trossamfund får en fatwa i saken om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, er det ikke sikkert det får noen praktisk betydning, sier professor Jørgen Bæk Simonsen ved Københavns Universitet.

– Med en fatwa kan de vise til at det også finnes lærde muslimer som mener at Jyllands-Posten hånet muslimer. Men den vil nok ikke få noen praktisk konsekvens, mener Simonsen.

– Jeg tviler på at de kan få til en mobilisering. Det skal helt andre ting til. Ikke engang adlingen av Salman Rushdie har kunnet sette igang noe, fremholder professoren.

Søksmål

Trossamfunnet forbereder for øyeblikket et sivilt søksmål mot Jyllands-Posten for å få landsretten, tilsvarende norsk lagmannsrett, til å omgjøre byrettens tidligere frifinnelse av avisen.

Men hvis avisen frifinnes igjen, og saken avvises av menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, vil neste kapittel bli skrevet av en muslimsk rettslærd i Midtøsten, framholder trossamfunnet.

Ansvarlig redaktør Carsten Juste i Jyllands-Posten er ikke overrasket.

– Det overrasker meg ikke at Kasem Ahmad igjen tar en aggressiv tone ettersom han tidligere har gitt uttrykk for at Muhammed-saken skal vurderes i evighetens lys, sier han.

Frifunnet

Det var Islamisk Trossamfund som hadde stevnet Pia Kjærsgaard for retten fordi hun kalte de danske muslimske agitatorene i Midtøsten «landsforrædere».

Dommer Karen Greve fastslo at uttrykket brukes hyppig i den offentlige debatt, og at det derfor ikke var straffbart da Kjærsgaard i januar 2006 skrev i sitt nyhetsbrev at muslimenes uttalelser i Midtøsten under Muhammed-krisen var landsforræderi.

Islamisk Trossamfund hadde krevd 30.000 kroner i erstatning, men må i stedet betale saksomkostningene på 40.000 kroner.

(Hentet fra den danske bloggen: nyt-i-natten.blogspot.com).